A NÉMET AUTOZEITUNG TÉLI GUMI TESZTJÉN IS SIKERESEN SZEREPELT A NOKIAN

Habibi
Habibi-2003 Kft.

A német Autozeitung 13 téli és egy négyévszakos gumiabroncsot tesztelt 205/55 R16 méretben havas, vizes és száraz útviszonyok között tette. Mindezt 18 kritérium alapján 2000 teszt kilométeren keresztül.
 

Nemcsak Németországban változatos és mondhatnánk, hogy szélsőséges az időjárás, hanem nálunk, Magyarországon is, különösen, ha figyelembe vesszük az elmúlt egy hét időjárását: múlt héten még 30 °C fölött járt a hőmérséklet, míg most már 15 °C körül. A változékony időjáráson túl a közelgő tél is ösztönözte a német Autozeitung újságot, hogy 13 téli gumiabroncsot és egy négyévszakos gumit teszteljenek VW Golf 1.6 TDI/1.4 TSI gépjárműveken.

 hétfő szeptember 26, 2016
 

Az új Continental WinterContact TS 860 elődje, a TS 850 típusú gumiabroncs az elmúlt években toronymagasan nyert négy tesztet egymást követően, így felmerül a kérdés, hogyan tudnak egy jó terméket még jobbá tenni?
 

Continental győzelme a NOKIAN előtt

A Continental első kísérletre nemcsak rendkívül jó tapadást mutatott, hanem nagyon magas biztonságérzetet is nyújtott mind a havas mind a nedves utakon egyaránt. A száraz utakon is elől járt a Continental TS 860 köszönhetően a legalacsonyabb gördülési ellenállásnak és a jó egyensúlynak. A második helyen végzett a teszten a NOKIAN WR D4 , amely nemcsak egy igazi tél specialista, hanem gyakran a száraz és a nedves utakon is biztonságosan és hatékonyan gurult. A harmadik helyen az új Pirelli Cinturato téli gumiabroncsa végzett, amely havas és nedves utakon bár nagyon erősnek tűnt, a száraz útfelületen az Autozeitung újságíróinak hiányérzetük maradt.

 

A Michelin egyszerre téli és négy évszakos gumiabroncsokkal is részt vett a teszten

A négy évszakos Michelin CrossClimate a téli Alpin 5 gumiabroncshoz hasonló felépítésű, mindazonáltal a négy évszakos gumiabroncs típusának megfelelően összetettebb mintázattal rendelkezik. Egyébként az Alpin 5 ettől a szezontól - a jobb, szárazon való teljesítményért - keverék frissítést kapott. Helyesen mondja a Michelin négy évszakos gumi abroncsára, hogy „nyári abroncs téli jellemzőkkel”: havon a tapadás véges, azonban vizes utakon és téli hőmérséklet mellett a féktávolságban rekordot ért el, azonban a vízen való felúszáson „elcsúszik”. Száraz útviszonyon az egészet megtetőzi még pluszban az alacsony gördülési ellenállás is.

Az, hogy még mindig vannak olyan gumik, amelyekre szabályosan figyelmeztetést kell adni, különösen bizonyítja a Westlake. A márka egyes termékei a tapasztalatok alapján valóban olcsóak, de különösen nedves útviszonyok között egyáltalán nem voltak biztonságosak. Megnyugtató azonban, hogy ezeket a gumiabroncsokat jelenleg már csak nehezen lehet elérni a kereskedelemben.